Kinnitamata lemmikloom ja lahtine ese autos on ohuks kõigile sõidukis olijatele

Copy
Foto: Shutterstock

Kahtlase sõidumaneeriga sõidukijuht ei pruugi olla sugugi väsinud või joobeseisundis – tema tähelepanu võivad häirida autos lahtiselt olevad esemed või lemmikloom. Järele mõeldes oleme kõik näinud mööda autoistmeid ukerdavaid kasse ja autoaknast väljavaatavaid koeri ning tõenäoliselt ka ise püüdnud pidurdamisel lahtiselt istmel olnud veepudelit või telefoni.

Üks asi on sellistel puhkudel tähelepanu hajumine ja liiklusohtlike olukordade tekitamine, kuid teisalt on tegu puhta füüsikaga: kinnitamata esemete ja loomade massid suurenevad kokkupõrke korral kordades, muutudes autos olijatele koguni eluohtlikuks. Isegi viiekilogrammise kassi ja kümnekilose koera kaal saavutavad linnas 50 km/h sõidukiiruse juures märkimisväärse kasvu, ulatudes õnnetushetkel vastavalt 160 ja 330 kiloni. Maanteel 90 km/h sõites muutub viiekilone loom või ese enam kui pooletonniseks ja kümnekilone juba umbes üks tonn kaaluvaks. Proovige sellist raskust äkkpidurduse korral kinni hoida või mõelge, mis juhtub, kui ta peaks tagaistmelt eesistujale selga lendama.

Transpordiameti ohutuse ja ennetustöö osakonna ekspert Diana Okas nendib, et lahtised esemed autosõidul on liiklusõnnetuse korral sõitjatele tõsiseks ohuks, aga paraku väga tihti ei mõelda sellele. „Kinnitatud sõitjad ja esemed aeglustuvad järsul pidurdamisel koos autoga, kuid lahtised objektid jätkavad oma liikumist endise kiirusega. See tähendab, et asjad hakkavad autos lendama ning sõitjad võivad pihta saada telefoni, veepudeli või millega iganes, mis parajasti autos lahtiselt vedeleb.“

Tema sõnul teab teoorias seda valdav enamus inimestest. Teame, et kinnitada tuleb nii pisikesi esemeid kui ka transporditavaid lemmikloomi, ent miskipärast näeb liikluspildis tihti seda, kuidas mobiil lebab armatuuril, joogipudel kõrvalistmel ja raske poekott tagaistmel. Vähe sellest, mõnel autojuhil magab kass auto tagumisel armatuurlaual ning kinnitamata koer vaatab avatud aknast välja.

„Kui peaks juhtuma liiklusõnnetus, lendavad kõik kinnitamata esemed ja lemmikud oma kohalt ning võivad teisi autos viibijaid vigastada või koguni tappa,“ ütleb Okas. Seetõttu tuleb sõidu ajaks kinnitada kõik esemed nii, et need ei ohustaks sõitjaid. Tänapäeva autodel on selleks erinevaid võimalusi: panipaigad auto salongis, plastist või kangast kastid, pakiruumi jagaja, vahesein, turvavõrk.

Ekspert soovitab võimalikult palju asju paigutada pakiruumi või kinnitada turvavööga istmele. Väiksemad esemed tuleb paigutada hoidjatesse või kindalaekasse, sest mida rohkem asju on kinnitatud, seda suurem on tõenäosus, et nad jäävad oma kohale ka peale tugevat pidurdamist või kokkupõrget.

Ohtlik on ka sõidu ajal ehmuv loom

Lemmikloomad tuleb sõidu ajaks muu hulgas kinnitada seepärast, et lahtine loom võib häirida juhi tähelepanu ning teda füüsiliselt segada. On juhtunud, et millestki ehmuv kass kargab juhile küüntega näkku, kätte või jalga. „Arvestades, et isegi linnakiirusel on kõigest kümme kilogrammi kaaluv koer kokkupõrke korral mitukümmend korda raskem, siis see on tõepoolest ohtlik kõigile sõidukis olijatele.“

Seega peab lemmiklooma sõidu ajaks kinnitama turvatraksidega või panema transpordipuuri. Seejuures tuleb puur kinnitada turvavööga autoistmele või turvarihmadega pagasiruumi. „Sõidutades lemmiklooma pagasiruumis, on oluline pöörata tähelepanu pagasiruumi ehitusele: kui seda eraldab sõitjate ruumist vaid istme seljatugi või kangast võrk, siis tuleb lemmikloom seal kinnitada spetsiaalse rihma või traksidega. Kui loom on puuris, siis peab puuri pagasiruumi külge kinnitama. Vastasel juhul vigastab kokkupõrke korral sõitjate ruumi paiskuv loom sõitjaid, sest võrk ega tagumise istme seljatugi ei pea sellele koormusele vastu,“ selgitab Okas.

Turvatraksidega tagaistmele looma kinnitamise puhul peab arvestama, et mida pikem on turvatrakside rihm, seda kaugemale saab kokkupõrke korral paisata sellega kinnitatud loom. Nii võib ta ikkagi sõitjaid vigastada, kui peaks nendeni ulatuma. Turvavarustus peab vastama looma mõõtudele ja võimaldama tal liigutada. Veel tasub mõelda sellele, et liiklusõnnetuse korral võib šokiseisundis kinnitamata loom olla ohuks abistajatele, päästjatele või kiirabiarstidele, kui peaks neid ründama.

Milline on korrektne turvavarustus teie lemmikloomale, oskavad soovitada loomakaupluste töötajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles