Saab ka aeglaselt – mis tõmbas loomaarsti kiirustamisele kriipsu peale?

Transpordiamet
Copy
Foto: Shutterstock

Tõnu on Tartumaal hinnatud loomaarst, kelle kliinikus on aastate jooksul abi saanud paljud lemmikloomad. Ta on Eestis üks vähestest veterinaaridest, kes abistab ka metsloomi. Pingelised tööpäevad toovad kaasa kiirustamise, seega pole Tõnu kiiruse ületamise patust prii.

Kuigi termin veterinaaria operatiivsõiduk tundub veidrana, on Tõnul tulnud ette, et peab kiirustama kriitilises seisundis looma juurde, ja selleks on olnud mõnikord vaja kiirust ületada, sest ega loom ei oota. Praegu on Tõnu lisaks oma kliinikus töötamisele ulatanud abikäe nii looduspargi kui ka varjupaiga asukatele, seega on päevad pikad ja tihedad, aga kiirust ta enam ei ületa.

„Omalaadne äratushetk oli aastaid tagasi, kui pidin Tartust kiiresti Valka sõitma,“ meenutas ta juhtunut. „Ilm oli ilus, tee oli tühi ja mina vajutasin julgelt pedaali, kuid selle sõidu lõpetas politseipatrull.“

Politseiauto tagaistmel trahvidokumentide vormistamist oodates jõudis Tõnu põhjalikult mõelda. Esimene hirm oli väga omakasupüüdlik: kui juhtimisõigus oleks toona peatatud, oleks pea kõik tööd tegemata jäänud, sest siis tegutses veterinaar kogu Lõuna-Eesti piirkonnas. Juhiluba jäi tookord alles, ta pääses kopsaka trahviga, kuid mõtteainet andis see vahejuhtum küll ja veel.

Kiirustamisele joont alla tõmbama ei ole sundinud mitte hirm kopsaka trahvi ees, vaid muutunud liikluspilt. „See võib kõlada väga veidralt, kuid aastaid tagasi oli mul võimalus kiirust ületada seetõttu, et kaasliiklejad võimaldasid seda,“ rääkis ta. „Varem olid sõidukijuhid liikluses n-ö rohkem kohal, kuid praegu ei või ma kindel olla, kas kaasliikleja on mind märganud. Äkki näpib ta telefoni?“

Tõnu lisas, et piirkiirust ületades ei jää talle ka aega reageerida, kui kaasliikleja teeb manöövri, mida ta ei osanud ette näha. Kuid taolisi manöövreid, kus kaasliikleja on sooritanud ilma suunatuld näitamata pöörde või keegi on kaldunud vastassõidusuunda, on viimasel ajal tema sõnul palju ette tulnud. Õnneks on Tõnu jõudnud reageerida ja teinud sellest oma järeldused.

Vähendamaks vajadust kiirustada, muutis Tõnu ka töökorraldust: koduvisiite ja erakorralisi väljasõite ta enam ei tee. „Paratamatult viivad erakorralised ja plaanivälised toimetused kiirustamiseni ka liikluses, kuid päeva lõpuks sooviks tervena koju jõuda,“ ütles ta.

Copy
Tagasi üles